Koningin tussen de Schuifdeuren

Koningin tussen de Schuifdeuren is een cultureel evenement voor buurtgenoten, door buurtgenoten. Deze mooie dag wordt geheel verzorgd door vrijwilligers, in én voor de Koninginnebuurt. Met gratis entree en een kennismaking met professionele- of amateurartiesten bezorgen wij buurtgenoten een toegankelijk, verrijkend en verrassend inkijkje in de geweldige talenten die onze mooie buurt herbergt. Het evenement overstijgt de generaties. Van jong tot oud: iedereen is welkom. We sluiten gezamenlijk af met een feestelijke borrel!

Terugblik Koningin tussen de Schuifdeuren 2024

We kijken terug op een zeer geslaagde 4e Koningin tussen de Schuifdeuren! Maar liefst 1250 stoeltjes zijn gevuld, 105 deelnemers hebben hard gewerkt op 18 gastvrije locaties. De reacties waren zeer lovend, bezoekers waren onder de indruk. Wat woont er veel talent in onze buurt!

Ook het slotfeest in De Baan was een groot succes, met een prachtig optreden van Clachán. Mede dankzij de vrijwilligers onder leiding van Henny de Vos was het een gedenkwaardige afsluiting, onder het genot van een lekker drankje en hapjes van Artesano uit de Tempeliersstraat.

We willen jullie allemaal van harte danken! Dankzij jullie is het zo’n mooi evenement geworden!

Er is een stuk van Willem Brand verschenen in het Haarlems Weekblad. En verschillende bezoekers/hosts hebben een recensie geschreven. Als je nog foto’s hebt, zou je ons de mooiste willen mailen? Graag in de hoogste resolutie, dan kunnen we die op de site plaatsen en eventueel in de Willemien. Ook als je tips hebt voor de volgende KTDS ( 26-10-2026) horen we dat graag.

Veel deelnemers en hosts vinden het jammer dat ze zelf niet hebben kunnen genieten van de andere optredens. Daar hebben we wat op gevonden:

CLUB KTDS
Het idee: bij voldoende belangstelling, een optreden of workshop bij een host in onze buurt. Dit zou in de avond plaatsvinden. Bijvoorbeeld een Visual Thinking Strategies avond van Nicoline van Slingelandt, een schrijfworkshop van Manon Duintjer, een film of muzikale avond. Het kan ook zijn dat iemand iets uit wil proberen voor een kleine groep ( we denken aan 10-20 mensen). Het idee is wel om daar entree voor te vragen, bijv. 10 euro, voor degene die de avond verzorgt.

We horen graag of er belangstelling is om een avond te verzorgen, als host, deelnemer of bezoeker. Als de plannen uitgewerkt zijn, willen we dit ook graag delen in de nieuwsbrief van de Koninginnebuurt en de Willemien. Als je lid wordt van Club KTDS dan word je uitgenodigd voor deze avonden (waar je je wel voor moet aanmelden). We zijn heel benieuwd!


Afgelopen zondag was het weer tijd voor een van de meest geliefde evenementen in onze buurt: Koningin tussen de Schuifdeuren. Met een gezonde dosis nieuwsgierigheid gingen we op pad om te proeven van wat onze buurtbewoners ons willen tonen. Dit jaar was extra bijzonder voor ons, omdat we in eerdere edities ons huis hadden opengesteld voor bezoekers. Het is een unieke ervaring om je deur een dag lang open te houden, boeiende gesprekken te voeren en mensen te laten genieten van muziek, film of beeldende kunst. Het is altijd leuk om te horen dat mensen jaren later nog herinneringen hebben aan hun bezoek. In de voorbereiding het wikken en wegen wat er waar moet komen. Familie en vrienden komen langs. Het voelt als een feestje waarbij je alleen niet weet wie je gasten worden. Maar je houdt wel een beetje last van FOMO (fear of missing out) omdat je de rest van het programma niet kunt volgen.

Het weer werkte perfect mee: geen regen, maar ook niet te zonnig, ideaal voor een dagje cultuur snuiven. Al op straat ontstonden gesprekken met wildvreemden, die je meteen herkende als medebezoekers van KtdS. Helaas konden we niet beginnen met klassieke muziek, omdat de betreffende woonkamer al vol was. Gelukkig werden we bij het optreden van de musici en buren Lucas en Benan wel getrakteerd op heerlijke nummers op saxofoon en gitaar, omlijst door hun zichtbare vriendschap.

Een ander hoogtepunt was de prachtige tuin op het Floraplein, waar Michèle Baudet de verwarring van deze tijd prachtig wist te vangen in ijzerdraad, lood en licht. We kijken ernaar uit om haar werk binnenkort in de Kloostergangen verder te bewonderen. Het intense olieverfportret van Hedwig de Vries, dat in het programmaboekje stond afgebeeld, maakte in het echt ook veel indruk. De schilderes vertelde er met passie over, wat de ervaring nog rijker maakte.

Een bijzonder ontroerend moment was het optreden van dansgroep Haya Maëla. ‘Herberg Nu’ verbeeldde de door de bezoekers gedeelde emoties en raakte iedereen diep. Wie had gedacht dat we uiteindelijk bijna allemaal zouden meedansen?
De dag werd afgesloten met een gezellige borrel bij De Baan. Het was een prachtige dag, opnieuw geweldig georganiseerd door Riëlle en Marijke. Ik kijk nu al uit naar de volgende editie.

– Yvonne Walvisch-Stokvis

Graag vertel ik over mijn ervaringen op de dag die “Koningin tussen de Schuifdeuren” heet.

Het eerste optreden was meteen raak. In een gezellige woning stampvol bezoekers mochten we luisteren naar klassieke Spaanse liederen, gezongen door Lieke te Poele. Ze werd aan de piano begeleid door Joost Reijerse. Het duo wist te boeien en te ontroeren. Het was in één woord prachtig. De formule is heel goed: een optreden van een half uur. Daarna vervolg je je weg naar het volgende optreden.

Omstreeks het middaguur bekeken we een zeer originele korte film van Victoria Warmerdam getiteld “Ik ben geen Robot”.  De film won reeds prijzen op diverse filmfestivals en gaat wereldwijd in roulatie in bioscopen na selectie voor het Manhattan Shorts Festival. Zij werd na afloop op een heel natuurlijke wijze geïnterviewd door Manon Duintjer, waardoor we meer te weten kwamen over hoe zo’n film gemaakt wordt.

’s Middags ging ik naar een optreden van het CamuSept Consort dat muziek uit de 14e, 15e en 16e eeuw bracht. Acht orkestleden bespeelden allerlei instrumenten zoals luit, viola da gamba en renaissancetrombone. Een mooi optreden.

Tenslotte heb ik heel erg genoten van het trio  “De Wonderjaren”, zo geheten omdat ze geïnspireerd zijn door muziek uit de jaren ‘60 en ‘70. Willem (gitaar) en Mart (zang/gitaar) maken al bijna 45 jaar muziek samen, aangevuld met David op accordeon/harmonica klopte het allemaal. De dag werd afgesloten met een gezellige borrel in De Baan. Riëlle Boerland en Marijke Gantvoort hadden een en ander perfect georganiseerd. Wij danken hen voor een geweldig leuke dag waarop je veel te weten komt over het artistieke talent in onze buurt en je ondertussen je buren leert kennen. 

Jean-Paul Selten

Een korte zwart-komische film die je 22 minuten lang op het puntje van je stoel houdt, een interessant interview met de regisseur-scenarist en producer, een koor dat ontroerende liederen zingt, een swingend optreden van drie heren met een geweldige accordeonist/mondharmonicaspeler, beeldende kunst met het verhaal van de kunstenaar, en leuke gesprekken met buurtgenoten, kortom een fantastisch programma tussen de schuifdeuren. Een groot genoegen waarbij je met spijt moet vaststellen dat je onmogelijk alle optredens kunt bijwonen.

– Sjanneke Broekmeulen

Een zondag vol verrassende kunst, verbinding en 8000 stappen

De dag begon heel Zen met een prachtige en ontroerende uitvoering het zangkoor Noorderlicht in de Baan. Bij Benan en Lucas op het Wilhelminapark spatte het plezier in het samen muziek maken er vanaf. We zaten op het puntje van ons stoel bij de vertoning van de prijswinnende korte film “I’m not a robot”, geregisseerd en geproduceerd door de jonge talenten door Victoria en Trent. Breaking: In het aansluitende interview van Manon Duintjer op het Coen Cuserhof onthulden zij momenteel te werken aan een lange Engelstalige filmversie!

Met de Wonderjaren (Willem, Mart en David) werden we op de Julianalaan teruggeworpen in de tijd door mooie Nederlandstalige vertolkingen van golden oldies als Neil Young en Bob Dylan.

Michèle op het Florapark gaf ons een rondleiding door haar bijzondere tuin met wondermooie abstracte kunstobjecten. Mooi contrast met de realistische Haarlemse landschappen van Antoon en Otto.

Helaas hebben we niet alle events kunnen bezoeken, wat mij op het volgende idee brengt: kan in de Willemien een overzicht worden geplaatst van de deelnemende artiesten en waar zij in de nabije toekomst hun kunsten vertonen? Want dit smaakt echt naar meer.
Dank aan de gastvrouwen en -heren die hun huizen openstelden en nog meer dank aan Marijke en Riëlle die veel tijd, liefde en aandacht in de organisatie hebben gestoken en ook nog eens voor een top slotfeest hebben gezorgd.

NB: Ook de stappenteller was niet geheel ontevreden met de dagopbrengst!

– Marieke, Wilhelminapark 10

Recensie De Wonderjaren zondag 20 oktober 2024

(Mart Warmerdam zang en gitaar, David Warmerdam accordeon en mondharmonica, Willem Bosveld gitaar)
‘Voor het eerst in de Julianastraat en meteen een uitverkocht huis’, zo begon Mart Warmerdam het eerste optreden tijdens de 4e editie van Koningin tussen de Schuifdeuren.

Ook tijdens het tweede optreden die middag was de huiskamer weer helemaal gevuld met buurtbewoners die genoten van mooie Nederlandstalige liedjes van onder andere Maarten van Roozendaal, Jeroen van Merwijk en Daniel Lohues. En ook het mooi vertaalde ‘Voor altijd jong’ van Bob Dylan was een hoogtepunt in het repertoire van deze nog kort bestaande formatie. Mart en Willem spelen al sinds 1981 samen en dat zie en hoor je. Sinds kort vormen zij samen met David De Wonderjaren. Met een geweldige timing op de mondharmonica en heel mooi spel op de accordeon, geeft David een extra dimensie aan de uitvoering van klassiekers uit de jaren ’70 en daarna. Mensen maken de wijk was weer zeer van toepassing tijdens deze dag, georganiseerd door Marijke Gantvoort en Riëlle Boerland. Het was om met Daniel Lohues te spreken Een Prachtig Mooie Dag! Op naar de editie van 2026. 

Programmaboekje 2024

Hier kunt u het programmaboekje van 2024 nog eens bekijken. Of klik op onderstaande social iconen om beelden terug te kijken op Facebook of Instagram.

Riëlle Boerland (links) en Marijke Gantvoort (rechts), organisatoren van Koningin tussen de Schuifdeuren

Terugblik Koningin tussen de Schuifdeuren 2022

Wat was het een prachtige dag! Dit jaar met een online te downloaden programmaboekje. En ieder adres ontving een handig programmablad in de brievenbus. Op de website van de Koninginnebuurt konden we zien dat de QR-code en het boekje heel vaak zijn gebruikt! Voordeel was dat we wijzigingen in het programma konden aangeven. Het Hagrid Jeugdorkest kon niet doorgaan. En op het laatste moment moesten we Marbe en Vullings afgelasten i.v.m. ziekte.

Toch hopen we de volgende keer, naast de online versie, ook weer een papieren programmaboekje te kunnen laten maken.

We genoten van de mooie concerten, exposities, gedichten, dans, aikido, poëzie, literatuur, zang en speciaal voor de kinderen een speurtocht, knutselen, aikido, muziek en het kinderkookcafé. Ook Boem, de nieuwe hang-out in de buurt, trok veel bezoekers. Heel fijn dat ze open waren. 

De afsluiting in De Baan was een succes, steeds meer mensen weten dat te vinden. Het is een fijne ontmoetingsplek en het is ook leuk dat hosts en deelnemers elkaar daar kunnen spreken!

We zijn heel blij met de berichten en verhalen die ons bereiken van enthousiaste buurtbewoners.

En wat hebben we een mooi concertzaaltje in onze buurt! Het is een van die plekken waar nieuwe en oude bewoners van de wijk zeer verrast over zijn. Deze derde editie van KTDS speelden de kinderen van Divertimento kamermuziek. In de ochtend Bach en Mozart, ontroerend gespeeld door leerlingen van Tatiana Loginova. Zij nam ook de begeleiding op de tweede piano voor haar rekening. Nieuw bij KTDS: een prachtig, intiem concert met liederen van Ambroise Thomas, Gabriel Fauré, Henri Duparc en Bergerettes in de huiskamer van Lieke te Poele met aan de piano Henri-jan van Lint. Het koor Noorderlicht, onder leiding van Wiebe Gotink, zong een gevarieerd repertoire, met als rode draad koningen en koninginnen. Op een prachtige nieuwe locatie: de binnentuin van Leidsche Schouw!

Fons Stam bezong de mankementen en twijfelachtigheden van het bestaan, versterkt door Eric Coolen en Neill Russell: altijd een feestje om naar te luisteren! Dit jaar weer op hun vaste plek in de prachtige huiskamer van Ethel en Roland.

Stormy Monday

De Floragarage van Gerard bleek de ideale plek voor de band Stormy Monday! Blues, folk, country, rock en soul. De mannen van Stormy Monday kregen zelfs het publiek op de dansvloer. De twee concerten werden goed bezocht.

Eén straat verder wisten Bert Vissers en Joris Verdonkschot mensen te beroeren met poëzie en muziek. Het optreden van jazztrio Dakota van onze oud-burgemeester Bernt Schneiders smaakte naar meer! De Buurtband, onder leiding van Vincent Lamers, speelde er vrolijk op los in De Baan!

Ze mogen niet ontbreken op KTDS: Danshuis Haarlem. Metaverse bleek een zeer indrukwekkend en ontroerende voorstelling. De workshop Aikido, gegeven door Johanneke en Quirijn van vereniging Aikinokawa, mede opgericht door bewoners uit de buurt, was een mooie toevoeging aan deze derde editie. Extra leuk dat je deze workshop samen met je kind kon doen!

Dit jaar kwamen de kinders goed aan bod. Printen, verven met coole technieken en je eigen standbeeld bouwen van karton. Nicoline van Slingelandt (Artie Farty) maakte er met vrijwilligers Maartje en Wessel een feestje van! Er was ook een speurtocht in de wijk uitgezet, speciaal voor de kids.

Het Kinderkookcafé onder leiding van buurtbewoner en eigenaar van de Kookstoof chef-kok Steven de Jong Schouwenburg was een groot succes! We hebben met alle bezoekers van het eindfeest gesmuld van de grote hoeveelheid mooie en smakelijke borrelhapjes, gemaakt en uitgeserveerd door kinderen uit de buurt.

Veel belangstelling op Florapark 12 voor de Haarlemse Dichtlijn en de beeldende kunst van gastvrouw Michèle Baudet en haar kunstvrienden. 

Doorlopend geopend mét een artist talk, was op de 1e Emmastraat werk van Pauline Poeze te bewonderen. Het Museum voor 1 dag van Piet Klaase stond volop in de belangstelling. Beeldend kunstenaar Barbara Mascini doet al voor de derde keer mee met KTDS. Dit keer met een tentoonstelling van haar werk bij De Baan. Het Coen Cuserhof deed ook weer mee: Manon Duintjer gaf daar haar workshop Samen Schrijven en een paar deuren verderop lieten drie generaties Walvisch hun kunst zien. In de vorige Willemien heeft u alles kunnen lezen over de muurschildering van de Haarlemse kunstenaar Roelf Gerbrands. Tijdens KTDS was dit ook te bewonderen!

Tot slot: zonder deelnemers, hosts en bezoekers is er geen KTDS. We willen alle deelnemers, eigenaren van huiskamers en andere locaties, vrijwilligers enz. bedanken voor het belangeloos meewerken aan Koningin tussen de Schuifdeuren 2022. Vele uren liefde en energie staken zij in de organisatie, repetities en programmering.
Extra dank aan Mart Warmerdam voor het ontwerp van ons boekje en al het andere drukwerk, Nicoline van Slingelandt voor haar technische ondersteuning en input voor de kinderactiviteiten, Henny de Vos voor de coördinatie in De Baan. Ten slotte danken we ook Stichting De Baan: top dat we hier terechtkunnen!
Met de inkomsten van de subsidie, adverteerders en individuele bijdrages (er stond op twee locaties een potje voor contant geld en hing er op veel plaatsen een QR-code!) konden we de kosten dekken. Hartelijk dank voor uw bijdrage!

We zien uit naar Koningin tussen de Schuifdeuren 2024,
Marijke Gantvoort en Riëlle Boerland