Koningin tussen de Schuifdeuren

Vierde editie vindt plaats op zondag 20 oktober 2024

Koningin tussen de Schuifdeuren, een cultureel evenement voor buurtgenoten door buurtgenoten, vindt dit jaar plaats op zondag 20 oktober. Deze mooie dag wordt geheel verzorgd door vrijwilligers, in én voor de Koninginnebuurt. Met gratis entree en een kennismaking met professionele- of amateurartiesten bezorgen wij buurtgenoten een toegankelijk, verrijkend en verrassend inkijkje in de geweldige talenten die onze mooie buurt herbergt. Het evenement overstijgt de generaties. Van jong tot oud: iedereen is welkom. We sluiten gezamenlijk af met een feestelijke borrel!

Hoe kunt u bijdragen aan Koningin tussen de Schuifdeuren?

  • Wilt u optreden, alleen of met een gezelschap? Meld u dan zo snel mogelijk aan via e-mail of een Whatsapp-bericht.
  • Misschien stelt u graag uw huis of zaaltje open voor anderen? Ook dán hebben wij u nodig. De ervaring leert dat het fijn is al snel de locaties op een rij te hebben. Zo kunnen we artiesten matchen met een locatie.
  • Ook zoeken we mensen die ons kunnen helpen bij diverse activiteiten zoals: flyeren, fotografie, bardienst, een kinderactiviteit of iets anders. 

Nam u al eerder deel of was u gastheer/gastvrouw, dan weet u als geen ander wat dit evenement zo speciaal maakt. Wij zien u heel graag weer in actie op deze vierde editie!

Aanmelden als deelnemer, kunstenaar, dichter, host of vrijwilliger: Mail ons: koningintds@gmail.com  óf stuur een Whatsapp bericht naar:

Riëlle Boerland (0624898621) of Marijke Gantvoort (0629501032)

Wij organiseren “van oproep tot afronding” en nemen graag contact met u op!

Terugblik Koningin tussen de Schuifdeuren 2022

Wat was het een prachtige dag! Dit jaar met een online te downloaden programmaboekje. En ieder adres ontving een handig programmablad in de brievenbus. Op de website van de Koninginnebuurt konden we zien dat de QR-code en het boekje heel vaak zijn gebruikt! Voordeel was dat we wijzigingen in het programma konden aangeven. Het Hagrid Jeugdorkest kon niet doorgaan. En op het laatste moment moesten we Marbe en Vullings afgelasten i.v.m. ziekte.

Toch hopen we de volgende keer, naast de online versie, ook weer een papieren programmaboekje te kunnen laten maken.

We genoten van de mooie concerten, exposities, gedichten, dans, aikido, poëzie, literatuur, zang en speciaal voor de kinderen een speurtocht, knutselen, aikido, muziek en het kinderkookcafé. Ook Boem, de nieuwe hang-out in de buurt, trok veel bezoekers. Heel fijn dat ze open waren. 

De afsluiting in De Baan was een succes, steeds meer mensen weten dat te vinden. Het is een fijne ontmoetingsplek en het is ook leuk dat hosts en deelnemers elkaar daar kunnen spreken!

We zijn heel blij met de berichten en verhalen die ons bereiken van enthousiaste buurtbewoners.

En wat hebben we een mooi concertzaaltje in onze buurt! Het is een van die plekken waar nieuwe en oude bewoners van de wijk zeer verrast over zijn. Deze derde editie van KTDS speelden de kinderen van Divertimento kamermuziek. In de ochtend Bach en Mozart, ontroerend gespeeld door leerlingen van Tatiana Loginova. Zij nam ook de begeleiding op de tweede piano voor haar rekening. Nieuw bij KTDS: een prachtig, intiem concert met liederen van Ambroise Thomas, Gabriel Fauré, Henri Duparc en Bergerettes in de huiskamer van Lieke te Poele met aan de piano Henri-jan van Lint. Het koor Noorderlicht, onder leiding van Wiebe Gotink, zong een gevarieerd repertoire, met als rode draad koningen en koninginnen. Op een prachtige nieuwe locatie: de binnentuin van Leidsche Schouw!

Fons Stam bezong de mankementen en twijfelachtigheden van het bestaan, versterkt door Eric Coolen en Neill Russell: altijd een feestje om naar te luisteren! Dit jaar weer op hun vaste plek in de prachtige huiskamer van Ethel en Roland.

Stormy Monday

De Floragarage van Gerard bleek de ideale plek voor de band Stormy Monday! Blues, folk, country, rock en soul. De mannen van Stormy Monday kregen zelfs het publiek op de dansvloer. De twee concerten werden goed bezocht.

Eén straat verder wisten Bert Vissers en Joris Verdonkschot mensen te beroeren met poëzie en muziek. Het optreden van jazztrio Dakota van onze oud-burgemeester Bernt Schneiders smaakte naar meer! De Buurtband, onder leiding van Vincent Lamers, speelde er vrolijk op los in De Baan!

Ze mogen niet ontbreken op KTDS: Danshuis Haarlem. Metaverse bleek een zeer indrukwekkend en ontroerende voorstelling. De workshop Aikido, gegeven door Johanneke en Quirijn van vereniging Aikinokawa, mede opgericht door bewoners uit de buurt, was een mooie toevoeging aan deze derde editie. Extra leuk dat je deze workshop samen met je kind kon doen!

Dit jaar kwamen de kinders goed aan bod. Printen, verven met coole technieken en je eigen standbeeld bouwen van karton. Nicoline van Slingelandt (Artie Farty) maakte er met vrijwilligers Maartje en Wessel een feestje van! Er was ook een speurtocht in de wijk uitgezet, speciaal voor de kids.

Het Kinderkookcafé onder leiding van buurtbewoner en eigenaar van de Kookstoof chef-kok Steven de Jong Schouwenburg was een groot succes! We hebben met alle bezoekers van het eindfeest gesmuld van de grote hoeveelheid mooie en smakelijke borrelhapjes, gemaakt en uitgeserveerd door kinderen uit de buurt.

Veel belangstelling op Florapark 12 voor de Haarlemse Dichtlijn en de beeldende kunst van gastvrouw Michèle Baudet en haar kunstvrienden. 

Doorlopend geopend mét een artist talk, was op de 1e Emmastraat werk van Pauline Poeze te bewonderen. Het Museum voor 1 dag van Piet Klaase stond volop in de belangstelling. Beeldend kunstenaar Barbara Mascini doet al voor de derde keer mee met KTDS. Dit keer met een tentoonstelling van haar werk bij De Baan. Het Coen Cuserhof deed ook weer mee: Manon Duintjer gaf daar haar workshop Samen Schrijven en een paar deuren verderop lieten drie generaties Walvisch hun kunst zien. In de vorige Willemien heeft u alles kunnen lezen over de muurschildering van de Haarlemse kunstenaar Roelf Gerbrands. Tijdens KTDS was dit ook te bewonderen!

Tot slot: zonder deelnemers, hosts en bezoekers is er geen KTDS. We willen alle deelnemers, eigenaren van huiskamers en andere locaties, vrijwilligers enz. bedanken voor het belangeloos meewerken aan Koningin tussen de Schuifdeuren 2022. Vele uren liefde en energie staken zij in de organisatie, repetities en programmering.
Extra dank aan Mart Warmerdam voor het ontwerp van ons boekje en al het andere drukwerk, Nicoline van Slingelandt voor haar technische ondersteuning en input voor de kinderactiviteiten, Henny de Vos voor de coördinatie in De Baan. Ten slotte danken we ook Stichting De Baan: top dat we hier terechtkunnen!
Met de inkomsten van de subsidie, adverteerders en individuele bijdrages (er stond op twee locaties een potje voor contant geld en hing er op veel plaatsen een QR-code!) konden we de kosten dekken. Hartelijk dank voor uw bijdrage!

We zien uit naar Koningin tussen de Schuifdeuren 2024,
Marijke Gantvoort en Riëlle Boerland